Produksjonsprosess og materialvalg hodetelefon

Metode

Sprøytestøping er en av de viktigste metodene vi har innen masseproduseringsindustrien. Det er en av de ledende metodene for produksjon av plastikk og passer bra når det skal produseres like produkter i store mengder. For å designe for denne typen produksjonsprosess trenger man designere, plastspesialister, ingenører, verktøyprodusenter og støpere.

 

Ting å ta hensyn til

hovedproblemene er krymping og oppsamling av stress. Krymping kan føre til bøyining (warpage), deformering, sprekking og synkemerker. Under er ett eksempel på bøying (warpage).

Image

 

Steder som er spesiellt utsatt for stress er skarpe hjørner og for liten slippvinkel (draft angle). For å unngå stress må slippvinkelen være minst 0.5 grader.

Plastikken følger minste motstands vei og derfor må plastikken sprøytes inn i de tykkeste veggene i formen. Godstykkelsen bør være uniform, og ikke variere mer enn 10%. Ulik godstykkelse gjør at plastikken tørker i ulikt tempo og dette kan føre til at delen bøyer seg.

Bruk av ribber er smart når man designer for sprøytestøping. De forsterker delen, minsker godstykkelsen og leder materialet rundt. Ribbene bør ikke være mer enn 5 ganger høyden til godstykkelsen. Bedre å bruke mange hule ribber enn færre dype.

  • Jevn godstykkelse
  • Støttestruktur
  • Minst mulig materiale
  • Slippvinkler > 5 grader
  • Unngå skarpe hjørner

 

Materialvalg

Alle termoplastiske materialer kan sprøytestøpes.

Min modell består av plastikk, fjærstål og faux lær. Dekselbunnen, dekselet, bøylen og klossen er laget av plast, putene av faux lær og klikkerbøylen og stangen inne i bøylen er laget av fjærstål. Plasten på dekselbunnen og dekselet er trukket med ett tynt metalllag, i samme nyanser som fjærstålet i klikkerbøylen. Plasten i bøylen og klossen er hvit.

Plasten jeg har valgt er polypropylen. Dette er en sterk plasttype som tåler høye temperaturerer. Eksempler på varer med denne plasttypen er bleier, tupperware og yoghurtbokser.

 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s